Päivitetty 12.02.2016

 
  SSSry logo   valokuvakollaasi

Perniöläisestä isäntäluettelosta

Artikkeli on julkaistu myös jäsentiedotteessa 1/2010.

 

Varsin usein matkailijoiden kanssa Perniön aluetta kierreltäessä törmää huomautukseen ”Onpa teillä täällä kartanoita!” Totta osin, mutta paikkakuntalaisena asiaa syvemmälti miettiessä törmää toiseen huomioon: kartanoiden päärakennuksiin, niiden historiaan ja erityisesti rakentamisvuosiin! Eräässä vaiheessa ovat paikkakunnan ammattimiehet ja muutkin saaneet tehdä kirvesmiehen töitä melkoisesti. Ns. rakennusbuumi kesti muutaman vuosikymmenen 1800-luvulla.

Tätä asiaa lisää pengottaessa Perniön kotiseutuyhdistyksen aktiivi ja sukututkija Jouko Nivalinna ryhtyi laatimaan luetteloa kyliemme maatilojen päärakennusten rakentamisajankohdista jatilojen sen aikaisista isännistä. Vähitellen luettelo laajeni sekä varhaisempaan että myös myöhempään ajankohtaan. Oli syntymässä perniöläinen isäntäluettelo.

Tämä tiedosto on kehittynyt vähitellen ja sen keskeneräistä tiedostoa kävimme esittelemässä viime keväänä myös Salon Seudun Sukututkijoiden kokouksessa. Esitys ja sen jälkeinen vilkas keskustelu antoi selvän viestin siitä, että luettelotyötä kannattaa jatkaa, huolimatta siitä, että nyt jokainen asiasta kiinnostunut voi itsekin tarkastella samoja asioita Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) ansiosta. rippikirjat ovat internetin sivuilla kaikkien tarkasteltavissa.

Ehkä paremman kokonaisnäkemyksen saa tapauskohtaisia poimintoja varten pelkistetystä luettelosta, josta selviää myös, kenen aikana päärakennus on saatu aikaan. Olemme alkaneet täydentää uudelleen luetteloa, joka valmistunee pikkuhiljaa omaksi vihkosekseen. On kuitenkin muistettava, että rippikirja lähteenä antaa vain omanlaisensa kuvan talon isännistä ja myös emännistä. On olemassa lukuisia esimerkkejä siitä, miten luettelo muuttuu, jos haetaan tietoja myös muista lähteistä, esimerkiksi lainhuudatuksista. Mutta sukututkimuksen kannalta henkilöt ja heidän elämänpolkunsa eivät muutu miksikään. Lisäksi kylien ja talojen liittyminen toisiinsa eri tavoin tulee luettelossa ehkä paremmin näkyviin.

Ohessa on esimerkki Alaspään tilasta. Luettelossa on vielä hienosäätämistä. Lisäksi on muistettava, että perniössä vielä kunnankin aikana oli runsaat sata kylää ja niistä useissa vähintään kaksi kantatilaa! Aikaa tarvitaan kattavan luettelon aikaansaamiseksi. Vuoden vaihtuessa kirjaamistyö jatkuu ja uskomme, että tulevaisuudessa voimme julkaista tilojen isäntäluettelon, joka perustuu rippikirja-aineistoista saatuihin tietoihin – osin täydennettyinä myös lähemmäs nykypäivää.

Alaspää

Tilaa ovat hallinneet mm. seuraavat henkilöt:

Antero Peijonen

 

Kirjaudu sisään

Käyttäjätunnus:

Salasana:


Uusimmat päivitykset


Suvustaja 2/2017

Puheenjohtajan tervehdys. Lue lisää ...

Syksyn 2017 toimintakalenteri Lue lisää ...

Hallituksen palsta. Lue lisää ...

Sukututkijahakemisto uudistuu Lue lisää ...

Kevätretkellä Vesilahdessa 13.5.2017 Lue lisää ...

Teppo Karppinen - SSSry:n kunniajäsen Lue lisää ...

Inkerin sivistys- ja kulttuurihistorian tutkimus ja inkerinsuomalaisten identiteetti Suomessa Lue lisää ...

Jacob Johan Maexmontan (1796-1884) - Suomen metsästyskuningas Lue lisää ...

Retki Ritarihuoneelle 26.1.2017 Lue lisää ...

Kirjaston uudet kirjat vuonna 2017 Lue lisää ...

Uusia hakemistoja Salon alueen kirkonkirjoihin SSHY:n jäsensivuilla Lue lisää ...

Kaikilla kotieläimillä on oma nimi Lue lisää ...

Ulrika Juseliuksen kotisivut Lue lisää ...

Voitto Hellstenin esipolvikaavio Lue lisää ...

Muita linkkejä


©2016 Salon Seudun Sukututkijat r.y. Tietoja sivuista | Henkilötietosuoja | Sivukartta | Sivuhistoria | Yhteystiedot | Web design Mikko Laihonen , mil[e]netti.fi