Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Löytö Nummen hautausmaalta

Artikkeli on julkaistu myös Jäsentiedote:ssa 1/2004 Kirjoittaja Harri Lintula

Viime kesänä käydessäni Nummen vanhalla hautausmaalla isovanhempieni haudoilla katselin myös ympärilleni ja kuinka ollakaan, kirkon puoleiselta kiviaidan reunalta löytyi suureksi yllätyksekseni aivan hyväkuntoinen kuudennen polven isovanhempieni hautakivi 1860-luvulta! Yllätys oli sitäkin suurempi, koska tiesin puolisoiden vaatimattoman syntyperän: vaimo Eva oli Suomusjärven Kettulan Härkälän rakuunan Christian Lindstenin nuorin tytär ja mies David Kiskon Kurkelasta Liuhdon rakuunan Simon Flinckin Annatyttären avioton poika. Ennen avioliittoa syyskuussa 1811 he olivat renkeinä ja piikoina Suomusjärven eri taloissa. Samana vuonna David siirtyi Laidikkeen Sipilän Kalatien torppariksi. Täällä syntyi kolme vanhinta lasta. Perhe muutti v. 1822 Nummelle Vivolan Tillin lampuodiksi ja v. 1826 heistä tuli Heimolan Puutun isäntäväki. Kukaan kuudesta lapsesta ei jatkanut tilanpitoa, vaan tila myytiin taas vieraille, ja pariskunta eli pitkään syytinkiläisinä. Vanhin lapsi Maija Stiina muutti 1834 Helsingin pitäjään, samoin Johan sukunimellä Salin v. 1844. Ulricasta, joka oli ottanut sukunimen Wallenius, tuli HyveIän Pentin emäntä v. 1836.

Oma esiäitini Katariina Karoliina otti myös sukunimen Salin ja avioitui v. 1849 naapurikylän Mäntsälän renkivoudin kanssa. Perhe asui vuodesta 1856 Mommolan Böhlen eli Saaren torpassa. Viides lapsi Gustaf avioitui Anna Sofia Salinin kanssa ja muutti v. 1850 TI. Koskelle. Nuorin lapsi Adolf Fredrik Salin muutti v. 1844 Helsinkiin. Miksikähän sukunimi Flinck (tai Flink) ei kelvannut kuin vanhimmalle lapselle? Ja kukahan on hautakiven pystyttänyt? Ja mistä David sai varat maatilan ostoon? Davidin isoveli Kustaa, joka oli myös Annan avioton lapsi, pääsi Suomusjärven Ahtialan Pietilän isännäksi v. 1811, mutta hän naikin talon lesken.

Syntymäajat muuttuvat

Toinen juttu on henkilöiden syntymäaikojen muuttuminen vuosien saatossa. Esimerkiksi Nummen rippikirjoissa ja hautakivessä David Flinckin syntymäaika on 26.4.1785, vaikka kastettujen luettelosta hän löytyy 24.8., mutta Kiskon lastenkirjasta jo saman tien 24.6. Eva Lindsten syntyi 19.12.1786, mutta jo 1800luvun alkupuolella syntymäajasta tuli 2.9.

Seuraavan aukeaman esivanhemmista (huom. sukutaulu on julkaistu ainoastaan jäsentiedotteessa 1/2004) voisi vielä ottaa esimerkiksi Charlotta Lindforsin, joka muuttaessaan perheen mukana syyskuussa 1828 Jokioisilta Somemiemelle on sen jälkeen merkitty syntyneeksi 3.8.1828, mutta Jokioisten muuttaneiden luettelossa on 3.8.1825; etunimiäkin oli vielä kaksi eli Mariana Charlotta, joista ensimmäistä ei sen jälkeen näkynyt. Charlotta pääsi ripille 3.10.1841, joten siitäkin voi päätellä syntymävuoden 1828 vääräksi. Suurin virhe papille on tapahtunut isoisäni isoisän Efraim Kihlmanin kohdalla: oikea syntymäaika on 20.2.181 1, mutta erään muuton yhteydessä 1830-luvulla siitä tuli 26.4.1808!

Harri Lintula
×