Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Kevätretki Raumalle ja kesäretki Sastamalaan

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 2/2015 Kirjoittaja Martti Attila

Kevätretki Raumalle ja Pyhämaalle 16.5.2015

Aurinkoiseksi päiväksi ainakin Länsirannikolla luvattuna lauantaina 16.5.2015 kokoontui 35 retkeläistä Salon torin laidalla odottavaan luottokuskimme Kaitsun bussiin. Pilvisessä säässä ajeltiin yhtä kyytiä Raumalle, jossa sovittu opas odotti meitä Pyhän Ristin kirkolla. Sää todella selkeni, mutta pysyi vuodenaikaan nähden koleahkona ja vähän tuulisenakin.

Vanhan kaupungin kierros aloitettiin tutustumalla Pyhän Ristin kirkkoon. Kirkon rakensivat fransiskaaniveljet 1500-luvun alussa. Upeasti restauroidut kattomaalaukset samalta vuosisadalta ja monet vanhat esineet ihastuttivat retkeläisiä. Kirkon torni on aikanaan toiminut merenkulkijoiden maamerkkinä. Luterilaisen kirkon käytössä kirkko on ollut vuodesta 1640 lähtien.

Rauman Pyhän Ristin kirkko
Kuva 1. Rauman Pyhän Ristin kirkossa ihailtiin vanhoja kirkkomaalauksia. Kuva Martti Attila
Marela
Kuva 2. Marelan kaunis julkisivu herätti kiinnostuksen nähdä sisätilatkin. Kuva Martti Attila

Kirkosta jatkoimme oppaamme perässä vanhan kaupungin kierrokselle. Maailmanperintökohteenakin tunnettu miljöö puhkesi mielissämme elämään oppaan kuvatessa kohteita niiden historian värikkäillä tarinoilla. Kävelykierroksen viimeisenä kohteena oli Rauman museon Marela, jossa oli säilytetty varakkaan Gabriel Granlundin laivanvarustajaperheen sisustus upeine kaakeliuuneineen ja esineineen. Museosta siirryimme maukkaalle lounaalle Wähä Tallbon ravintolaan.

Lounaan jälkeen jatkoimme bussilla Pyhämaalle, jossa tutustumiskohteena oli 1600-luvulta peräisin oleva uhrikirkko ja sen vieressä oleva Pyhämaan uusi kirkko (rakennettu vuonna 1804). Paikallinen opas selvitti merenkulkijoille tärkeän uhrikirkon historiaa ja nykykäyttöä. Maalauksistaan tunnettu uhrikirkko on maamme parhaiten säilyneitä 1600-luvulla tehtyjä puukirkkoja. Toista yhtä kattavasti koristeltua (maalauksia kaikissa seinissä ja katossa) vanhaa kirkkoa saattaa olla vaikea Suomesta löytää!

Uhrikirkon jälkeen suuntasimme kahville ”Kuppi ja Tassi” -nimiseen viehättävään kahvilaan, jota piti viime äitienpäivänä palkittu Taina Vuorio. Kahvin ja leivonnaisten jälkeen oli vielä mahdollisuus ostaa kotiin tuoretta leipää tai pullaa tästä mainiosta kotileipomosta.

Kahvitauon jälkeen alkoi paluumatka, ja Salon torille saavuimme lähes suunnitelman mukaan n. klo 18.30.

Ryhmäkuva Pyhämaan uhrikirkolla
Kuva 3. Ryhmäkuva Pyhämaan uhrikirkolla. Kuvan otti oppaamme ja Kaija Salminen muokkasi kuvan.
Vanhan Rauman kaduilla
Kuva 4. Tässä kuunnellaan oppaamme selostusta Vanhassa Raumassa. Kuva Martti Attila
Marcus ja Heta Bernoullin pihapiirissä
Kuva 5. Osa matkalaisista vieraili salolaislähtöisen raumalaisarkkitehdin, Marcus Bernoullin ja hänen puolisonsa Hetan (o.s. Salokannel) kauniissa pihapiirissä Vanhassa Raumassa. Vanhat rakennukset oli taiten säilytetty ja tilat muokattu hyötykäyttöön. Kuva Martti Attila
Pyhämaan uhrikirkko
Kuva 6. Tässä ihaillaan Pyhämaan Uhrikirkon 1600-luvulla tehtyjä katto- ja seinämaalauksia. Kuva Martti Attila
Kuppi ja Tassi
Kuva 7. Miika Heikinheimo jututtaa ”Kuppi ja Tassi” -kahvilan emäntää, Taina Vuoriota. Kuva Martti Attila.

Vanhan kirjallisuuden päivät Sastamalassa 26.–27.6.2015

Juhannuksen jälkeisenä lauantaina 27.6.2015 kokoontui 12 hengen bibliofiilijoukko torin laidalle, jossa Kai Ekbom odotti meitä ”pikkupikku-bussin” kanssa. Ajoimme tauotta Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päivien tapahtumapaikalle Sylvään koululle. Joukkomme hajaantui perehtymään tapahtuman antiin.

Kirjapäivät olivat melko suuri tapahtuma (kahden päivän kävijämäärä n. 15 000) koulun kahdessa kerroksessa. Kukin meistä kierteli näytteilleasettajien materiaaliin tutustumassa omia reittejään. Nähtävää ja tarjontaa oli yltäkyllin. Eräät tekivät arvokkaitakin hankintoja kotiin vietäväksi.

Tapahtuman yhteydessä oli myös mahdollisuus osallistua ilmaiseen Sastamalan kiertoajeluun, joka pysähtyi mm. Herra Hakkaraisen talolla ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla.

Kirjamessuvierailun jälkeen ajoimme tutustumaan seudun vanhimpaan, 1400-luvulla rakennettuun Sastamalan Pyhän Marian kirkkoon. Kirkon esineistö oli osin kirkkoakin vanhempaa. Mieleen jäivät mm. maalattia sekä puiset ruumispaarit puhuttelevine teksteineen. Heinäkuussa siellä pidettiin jo 20. kerran Wanhan musiikin päivät, Sastamala Gregoriana.

Kirkossakäynnin jälkeen alkoi paluumatka. Pienen kahvitauon jälkeen jatkettiin matkaa ja Salon torin laidalle saavuttiin sovitussa aikataulussa.

Martti Attila
×