Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Linkkejä digitaaliseen sukututkimukseen

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 1/2016 Kirjoittaja Kaija Salminen

Sukututkimuksen työtapa on muuttunut nopeasti: sukua tutkitaan pääasiassa digitoiduista aineistoista oman tietokoneen ääressä. Internetin tarjoamat palvelut ovat lisääntyneet huimasti, eikä tieto kaikista hyödyllisistä tiedonlähteistä aina osu omalle kohdalle. Tutkijan avuksi Suomen sukututkimusseura on julkaissut postuumisti teoksen "Digitaalisen sukututkimuksen opas", jonka käsikirjoituksen on laatinut viime syksynä äkillisesti edesmennyt seuran nuori järjestöpäällikkö Jens Nilsson. Oppaassa on lähes 50 sivua, ja se sisältää tiiviissä paketissa perustiedot sukututkijan lähes päivittäin tarvitsemista tärkeimmistä digitoiduista arkistoaineistoista edeten hakutietokantoihin, pitemmälle ehtineelle sukututkijalle hyödyllisiin erikoisaineistoihin, ulkomaisiin lähteisiin, keskustelupalstoihin jne. Valikoima on tällä hetkellä (v. 2016) kattava, mutta tämäntapaisen oppaan tiedot vanhenevat melko nopeasti. Omat tuntosarvet on syytä pitää koholla jatkuvasti. Seuraavassa esittelen joitakin hakuportaaleja ym., jotka ovat hyödyllisiä, mutta ehkä vähemmän tuttuja aloitteleville sukututkijoille. Jens Nilssonin oppaasta löytyy lisää tietoa sekä niistä että sukututkijan päivittäin käyttämistä digitaalisista arkistoaineistoista.

Helsingin yliopiston ylioppilasmatrikkeli http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli

FM Yrjö Kotirannan ylläpitämä ylioppilasmatrikkeli sisältää Turun Akatemian ja Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston ylioppilaat vuosilta 1640 – 1852. Eri lähteistä täydennettyjen henkilötietojen lisäksi matrikkelissa on runsaasti viitetietoja ja lainauksia 1600-luvun tuomiokirja-aineistoista. Matrikkelia päivitetään edelleen.

 • Em. yliopistojen lisäksi mukana on Tarton ja Uppsalan yliopistoissa opiskelleita suomalaisia ylioppilaita.
 • Henkilötietojen lisäksi on mainittu puolisot sekä linkit matrikkelista löytyviin lapsiin, vävyihin ym. sukulaisiin.
 • Hakutulosluettelosta voi ruksata ja tulostaa tai tallentaa halutut henkilötiedot.
 • Hyödyllinen on myös valmis lähdeviite, jonka voi kopioida lähdeluetteloon kunkin ylioppilaan sivun alaosasta.

Kansallisbiografia http://www.kansallisbiografia.fi

 • Yli 6 000 suomalaista elämäkertaa (lisää tulee edelleen)
 • Osaksi ilmainen, mm. kansalliset kuuluisuudet, kenraalit ja amiraalit sekä Turun hiippakunnan paimenmuistio.
 • Aineiston pääosa on käytettävissä vain maksullisena: 1kk 15 € – 12 kk 75 € tai 2 €/artikkeli (pysyvä käyttöoikeus). Käyttö kirjastoissa on maksutonta.

Svenskt Biografiskt Lexikon https://riksarkivet.se/sbl

 • Suomen Kansallisbiografiaa vastaava julkaisu, joka on vielä keskeneräinen. Teoksessa on tällä hetkellä valmiina yli 9000 suku- ja henkilöartikkelia A:sta S:ään.
 • Sisältöä voi selata aakkosjärjestyksessä, mutta hakuominaisuuskin toimii. Hyvä puoli on se, että teos on maksuttomasti käytettävissä verkossa.

Runeberg-tietokanta http://runeberg.org/katalog.html

Ruotsalainen, suuren määrän skannattuja vanhoja kirjoja sisältävä tietokanta, myös suomenkielisiä kirjoja (hakutoiminto). Muutama esimerkki:

Finna.fi www.finna.fi

Finna on hakuportaali, jossa yhteen ja samaan tietokantaan on koottu lähes sadan museon, kirjaston ja arkiston aineistoa, mukana myös verkossa selattavissa olevaa digitaalista aineistoa. Sivustolta löytyy kirjoja, pienpainatteita, valokuvia, karttoja, taideteoksia, äänitteitä jne., kaikkiaan tietoa yli 11 000 000 dokumentista. Määrä lisääntyy koko ajan. Tarkennetun haun lomakkeella haun voi halutessaan rajata pelkkään digitaaliseen aineistoon.

Historiallinen sanomalehtikirjasto http://digi.kansalliskirjasto.fi

 • Sisältää suomalaiset sanoma- ja aikakauslehdet digitoituna v. 1771 – 1910.
 • Digitoitu yli 7 milj. sivua, vapaasti käytettävissä n. 3 milj. sivua.
 • Aineiston haku on uusittu äskettäin. Hakuohjeet os. http://digi.kansalliskirjasto.fi/images/help/hakuohje.html tai hakukentän vieressä olevasta ?-merkistä.

  Viipurin valtionarkiston luettelot pdf-tiedostoina netissä
  http://www.lut.fi/etela-karjala-instituutti/hankkeet/viipurin-maakunta-arkiston-arkistoluettelot

  Nykyisessä Viipurin alueen valtionarkistossa säilytetään suurta määrää suomalaista arkistoaineistoa (450 fondia, joissa lähes 140 000 arkistokansiota), jota ei ehditty evakuoida talvi- ja jatkosodan jaloista Suomeen. Aineisto on ollut jo vuosia suomalaisten käytettävissä, mutta arkiston venäjänkielisten luettelojen vuoksi aineiston käyttö on hankalaa kieltä taitamattomalle. Etelä-Karjalan Instituutti Lappeenrannassa on tullut apuun ja käynnistänyt Pertti Kolarin johdolla mittavan arkistoluetteloiden suomennustyön. Vuosina 2012 – 2015 valmistui 6-osainen luettelo fondista 1, joka sisältää Viipurin lääninhallituksen aineiston, kaikkiaan 45 000 arkistokansiosta vuosilta 1744 – 1940. Luettelot ovat pdf-tiedostoina verkossa vapaasti käytettävissä.

  SukuForum (Suomen Sukututkimusseura) http://suku.genealogia.fi

  SukuForum on Suomen Sukututkimusseuran ylläpitämä keskustelufoorumi, jossa on yli 11 500 rekisteröitynyttä käyttäjää, 25 000 viestiketjua ja yli 170 000 viestiä. Viestien lukeminen onnistuu keneltä tahansa, mutta keskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä. On valitettavaa, että SukuForumin käyttö on vähentynyt sitä mukaa kuin sukututkimussivustoja
  on yhä enenevässä määrin perustettu Facebookiin.

  • Alafoorumeja on yli 40, mm. Yleinen keskustelu, Tutkimuslöytöjä, Alueet (eri maakunnat ja Baltia), Käsialat, DNAsukututkimus,
   Paikallisyhdistykset jne.
  • Erityisen hyödyllinen on etsi-toiminto. Sen avulla löytyvät esim. jo päättyneet viestiketjut, joiden tietosisältö on usein myöhemminkin käyttökelpoista. Hakuehtona voi käyttää mm. sukunimeä.
  • Käytettävissä ovat myös yksityisviestit mm. silloin, jos halutaan vaihtaa tietoja 1900-luvulla syntyneistä.

  Sukuhakuri http://www.sukujutut.fi/sukuhaku

  Atk-palvelu Luhtasaaren (Sukujutut) www-sivuilla on suosittu kysymys/vastaus-palsta, jossa on myös hakutoiminto. Kannattaa tutustua siihenkin!

  Facebook-sivuja sukututkimuksesta

  Fb-sivuja sukututkimuksesta on syntynyt runsaasti. Vastauksia esitettyihin kysymyksiin saa niissä yleensä nopeasti, ja kuvia on paljon. Haittapuolena on se, että viestiketjut hautautuvat nopeasti uusien viestien alle, jolloin vanhempia ketjuja on vaikea löytää myöhemmin (vrt. SukuForum). Suljettuihin ryhmiin pitää rekisteröityä ja saada ylläpitäjän hyväksyntä, jotta voisi osallistua keskusteluun.

  Sukututkimusjärjestöjen omia fb-sivuja:

  Sukututkimusaiheisia blogeja:

  Suomen kansallisbibliografia FENNICA https://fennica.linneanet.fi

  Fennica on tietokanta, joka sisältää viitetiedot lähes kaikesta julkaisutuotannosta Suomessa, mm. kirjallisuuden vuodesta 1488 ja aikakausi- ja sanomalehdet vuodesta 1771 lähtien (lehdet digitoituna Historiallisessa Sanomalehtikirjastossa vuoteen 1910 saakka). Varsinaisen kirjallisuuden etsinnän ohella Fennicaa kannattaa käyttää mm. lähdeluetteloissa tarvittavien tietojen tarkistamiseen.

  Varastokirjasto Vaari https://vaari.linneanet.fi

  Kuopiossa sijaitseva Varastokirjasto palvelee tieteellisiä, julkisia ja muita kirjastoja vastaanottamalla ja säilyttämällä niiden poistokirjoja ja asettamalla ne tarvitsijoiden käyttöön. Varastokirjastosta voi lainata siis vanhaa aineistoa, jota ei muualla enää haluta säilyttää. Aineistoa kaukolainataan julkisten kirjastojen välityksellä, eikä Varastokirjasto ole tähän saakka perinyt maksua. Sen sijaan välittävä kirjasto veloittaa palvelustaan, esim. Salon kirjasto 4 €/kaukolaina.

Lähteet

 • Nilsson, Jens: Digitaalisen sukututkimuksen opas. Suomen Sukututkimusseuran oppaita 3. Helsinki, SSS, 2016.
Kaija Salminen
×