Kaikilla kotieläimillä on oma nimi

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 2/2017 Kirjoittaja Pertti Saarinen

SSHY:n palvelimen Kuvatietokannasta (avautuu jäsenille) löytyy mielenkiintoista aineistoa seuraavaa hakupolkua käyttäen: Tuomiokirjoja -> Sääksmäen tk -> Perukirjoja. Niitä on yht. 21 nidettä vuosilta 1737–1806. Sivuja on tuhansia ja niihin hakemistot jokaisen niteen alussa. Luettelo on osoitteessa http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?plid=8095. Nämä sisältävät mm. Someron pohjoiset osat, Tammelan, Jokioisten, Humppilan ja Urjalan, joista voi löytyä tietoja myös salonseutulaisille sukututkijoille. Hakemisto helpottaa hakua, mutta käsiala on joiltakin osin erittäin vaikeaselkoista. Itse olen löytänyt Urjalan perukirjatiedoista varmennuksen omalle hyvin laajalle hämäläiselle
esipolvihaaralle sekä täydennystä Someron tietoihin.

Perukirjoista löytyy perillistietojen lisäksi omaisuustietoja ja paljon puumerkkejä tutkijoille. Kiinnostava kohde on myös kotieläinten nimet, joita esiintyy osassa perukirjoja.

Hevosia ei juuri taloissa ollut. 30-vuotinen sota ja kuljetustarpeet veivät hevoset. Taloissa oli pääasiassa härkiä, jotka tulivat toimeen vaatimattomalla rehulla ja olivat alueen savimailla vahvempia kyntäjiä. Esimerkiksi vuonna 1794 perukirjan mukaan Jokioisten kartanossa oli 20 härkää sekä 26 lehmää ja kaikilla oli oma nimi. Nimien liittäminen perukirjoihin kuvastaa eläinten tärkeyttä, ne olivat kuin perheenjäseniä ja sitä että niillä oli yksilöinä erilaisia ominaisuuksia, jolla oli merkitystä myös perinnönjaossa.

Jopa sikojen nimiä on mainittu kuten: Runas, Porsius, Blomma, Lemmikko ja Peilike. Samoja kotieläinten nimiä esiintyy monissa taloissa. Tyypillisiä härkien nimiä ovat mm: Rusko, Kirju, Koivio, Kailio, Laukki, jne.

Yhdenmuotoisia lehmien nimiä ovat vastaavasti: Ruskas, Kirjas, Koivas, Kailas, Laukas, jne. Tyypillinen nimimuoto on myös: Kaunike, Heruke, Joutike, Helmike, Mustike, Mansike, jne. Maatiaisrotuisilta vaikuttavat nimet Kytä, Kytäs, Kytävä, Kytänen ja ”aatelisrotuisilta” vastaavasti nimet Citrona ja Eppelstierna.

Alla muutamia esimerkkejä perukirjoista. Kotieläimet löytyvät Kreatur-otsikon alta.

Pertti Saarinen
×