Henrik Sjöholmin suku 2

Artikkeli on julkaistu myös Jäsentiedote:ssa 2/2000 Kirjoittaja Vesa Hänninen

Muurlan Iloniemessä 1800-luvun alkupuolella eläneet Henrik Simonpoika ja hänen vaimonsa Eva Yrjöntytär tuskin osasivat aavistaa, että heitä muisteltaisiin vielä parin sadan vuoden kuluttuakin. Pariskunnan jälkeläiset nimittä in ovat aktiivista joukkoa: kahdeksan kertaa he ovat kokoontuneet sukukokoukseen, julkaisseet sukulehteä sekä kuluneena kesänä järjestyksessä jo toisen sukukirjan "Henrik Sjöholmin suku 2 1778-2000 ". 

Uuden kirjan ovat työstäneet pääasiassa kolme henkilöä: Eero Suomi , joka on suorittanut arkistotutkimukset ja kirjoittanut suuren osan tekstistä, Pirkko Maljanen , jonka vastuulla on ollut henkilöluettelon laatiminen sekä Alli Suomi , jonka käsialaa ovat teoksen tyylikäs taitto ja ulkoasu. Mutta myös monet muut ovat merkittävästi olleet mukana sukukirjahankkeessa: valokuvat on kerätty suvun piiristä ja lisä ksi teokseen on saatu artikkelinomaisia kirjoituksia kaikkiaan 37 suvun jäseneltä. Kantapariskunnalla oli seitsemän lasta, joiden jälkeläisistä suku muodostuu. Kirjan sivuilta löytyvät esimerkiksi nykyinen valtionvarainministeri Sauli Niinistö , kaupunkineuvos Reino Breilin , muusikko Liisa Akimof ja TV:stä tuttu juontaja Sari Tamminen . Edesmenneistä kuuluisuuksista voidaan mainita esimerkiksi säveltäjä Einari Marvia (1915-1997).  

Ilahduttavaa on huomata, ettei "Henrik Sjöholmin suku 2" ole pelkästään ensimmäisen sukukirjan "päivitetty versio", vaan suuri osa sisällöstä nojaa viimeisimpiin tutkimustuloksiin tai on muutoin täysin uutta. Myös sivumäärä on miltei kaksinkertaistunut. Matrikkelinomaisen henkilöluettelon (2441 numeroitua henkilöä puolisoineen) lisäksi mukana on yksityiskohtaisempia elämänkertoja sekä artikkeleja, joissa suvun jäsenet kertovat itsestään. Lisäksi teokseen on otettu ainesta, jota sukukirjoista harvemmin tapaa, kuten viehättävä murrekuvaelma juhannuksen vietosta Muurlan Iloniemessä vuonna 1840 tai selostus siitä, kuinka suvun vanhasta taikinajuuresta valmistetaan perinteistä ruisleipää. 

Käytetty henkilönumerointi - tuttu jo edellisestä sukukirjasta - on tavallisesta poikkeava, mutta havainnollinen. Suku hahmottuu myös liitteenä olevasta kaaviopiirroksesta. Kiireisiä lukijoita palvelee teoksen lopusta löytyvä henkilöhakemisto. " Henrik Sjöholmin suku 2 " on kunnianosoitus sekä menneille että nykyisille sukupolville. Se poikkeaa sukukirjojen enemmistöstä siinäkin suhteessa, että henkilöistä kerrotaan elämänmakuisesti ja läheisesti. Niinpä se on mukavaa luettavaa, vaikka varsinaisia "itselle tuttuja" henkilöitä ei löytyisikään. Yhdistyksemme sai teoksen lahjoituksena kirjastoonsa, mistä lausumme lämpimät kiitokset. Käykääpä lainaamaan luettavaksenne.  

Vesa Hänninen
×