Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Itsenäisyyssenaatin jäsen, Juhani Arajärvi (1867-1941)

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 1/2018 Kirjoittaja Pertti Saarinen, pertti.saarinen@seutuposti.fi ja Martti Attila
Juhani Arajärvi (1867-1941)
Kuva 1. Juhani Arajärvi (1867-1941)
Itsenäisyysjulistuksen allekirjoitukset
Kuva 2. Itsenäisyysjulistuksen allekirjoitukset. Lähde: Wikipedia

Joulukuun 4. vuonna 1917 allekirjoitetussa Suomen Senaatin itsenäisyysjulistuksessa oli yksi allekirjoittajista Juhani Arajärvi (s. Alin). Itsenäisyyden merkkivuotta ajatellen julkaisemme alla Pertti Saarisen kokoaman Arajärven esipolvitaulun, jota Martti Attila täydensi. Sukupuusta ilmeni, että Martilla ja Arajärvellä on yhteinen tyrvääläinen esi-isä: Heikki Yrjönpoika Tussu (1718–1786). Juhani Arajärvi oli presidentti Tarja Halosen puolison Pentti Arajärven isoisän veli.

 

Juhani Arajärvi toimi pankinjohtajana Helsingissä 1903–1916 ja Tampereella 1906–1918 sekä pankin
johtokunnan jäsenenä vuoteen 1939 asti. Hän toimi Svinhufvudin ja Paasikiven hallituksissa senaattorina (valtiovarainministerinä) yhteensä 366 päivää. Tässä tehtävässään hän oli siis yksi yhdestätoista itsenäisyysjulistuksemme allekirjoittajista.

Hämäläisiltä juuriltaan (Akaa ja Urjala) lähdettyään Arajärvi vaikutti mm. Inkeroisissa Kymenlaakson kansanopiston johtajana ja myöhemmin mm. maanviljelijänä Vihdissä.

Juhani Arajärven puoliso oli Sofie Frederique Charpentier (1874–1968) ja heille syntyi kaikkiaan 10 lasta.

Avaa esipolvitaulu tästä pdf-tiedostona.

Juhani Arajärven esipolvitaulu
Kuva 3. Juhani Arajärven esipolvitaulu
Pertti Saarinen, pertti.saarinen@seutuposti.fi ja Martti Attila
×