Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Uusi hallituksen jäsen esittäytyy: Anni Ala-Rakkola-Kara

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 1/2019 Kirjoittaja Anni Ala-Rakkola-Kara

Olen syntyisin Perttelin Romsilasta, jonne isäni perhe evakkomatkan jälkeen asettui. Isäni isän suku (Ala-Rakkola) tulee Uudenkirkon Mäkienmäeltä ja Säkkijärveltä, isäni äidin suku (Kakko) Uudeltakirkolta. Äitini äidin suku (Laakso) tulee Etelä-Pohjanmaalta, äitini isän suku (Orelma) taas Perttelistä ja muualta Varsinais-Suomesta. Tutkin lähinnä isäni sukua, sillä serkkuni on tutkinut laajasti äitini puoleista sukua. Koulutukseltani olen markkinointimerkonomi ja tradenomi. Nykyisin asun Salossa maatilalla Uskelanjoen varrella.

Aloitin sukututkimusharrastuksen 1980-luvun alussa, kun ihmettelin sukunimemme kirjoitusasua. Virallisesti nimi kirjoitettiin yhteen, mutta isäni ja isoäitini kirjoittivat sen väliviivalla. Selvisi, että nimi oli kirjoitettu esim. rippikirjoissa milloin yhteen, milloin erikseen. Asuin tuolloin Helsingissä, ja monta monituista iltaa kului Kansallisarkistossa mikrofilmejä kelaten. Saloon takaisin muutettuani osallistuin sukututkimuskurssille. Liityin silloin saman tien Salon Seudun Sukututkijoihin vuonna 1985.

Ensin kolmen lapsen pikkulapsiajan vuoksi ja myöhemmin parinkymmenen vuoden ulkomailla työskentelyn takia sukututkimus jäi pitkäksi aikaa. Sitten Salossa järjestettiin Valtakunnalliset Sukututkimuspäivät vuonna 2015, ja olin kuuntelemassa geneettisestä sukututkimuksesta kertovaa luentoa. Sukututkimusharrastus aktivoitui pitkän tauon jälkeen: saman tien tilasin testit, ja tavallista sukututkimusta piti sitten myös jatkaa sekä oman että mieheni suvun osalta. DNA-tulkinnat ovat edelleen pahasti hakusessa, mutta uusia sukuyhteyksiä on löytynyt useita.

Salon Seudun Sukututkijoiden toimintaan olen osallistunut lähinnä luentoja kuuntelemalla. Olen myös tehnyt hakemistoja muutamiin digikuvattuihin kirkonkirjoihin.

Nykyisen asuinpaikkani, entisen Uskelan Lopen ja Veitakkalan kylien, historia kiinnostaa myös, ja olen sitäkin selvitellyt hiljakseltaan. Arkeologian harrastuksen parissa olen päässyt osallistumaan monille kaivauksille, viimeisimpänä olin vapaaehtoisena kaivajana Ravattulan Ristimäellä. Harrastuksiin kuuluu myös kotimaan matkailu matkailuautolla. Monet Suomen kaupungit ja varsinkin museot ovat tulleet tutuiksi näillä retkillä.

Sukututkimukseni on vielä aika alussa, mutta pikkuhiljaa eteenpäin!

Anni Ala-Rakkola-Kara
×