Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Hallituksen palsta

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 2/2021 Kirjoittaja Martti Attila

Hallitus on kokoontunut kevään kuluessa viisi kertaa – useasti etäkokouksina. Kokouksissa keskeisenä asiana oli pandemian vaikutukset koko toimintaamme. Elokuussa hallitus piti Rikalan Krouvissa iltapäivän mittaisen seminaarin, jonka tavoitteena oli suunnitella tulevaa yhdistyksen toimintaa.

Kuukausi- ja kerhotapaamiset

Aiemmin keväälle 2021 sovitut esitelmät tammikuusta maaliskuuhun jouduttiin perumaan, mutta kaksi kuukausitapaamista pidettiin etätilaisuuksina (ks. alempaa). Toinen näistä oli toukokuulle siirretty vuosikokouksemme. Myöskään kerhotapaamisia ei voitu keväällä 2021 pitää kertaakaan edes turvajärjestelyin - osin senkin vuoksi, että pääkirjaston tilat olivat monta kuukautta pandemian vuoksi yleisöltä suljettuina.

Etätilaisuudet – uusi toimintatapa

Koronapandemian vuoksi perinteiset tapaamisemme uhkasivat estyä täysin, kun fyysinen kokoontuminen oli virallisten suositusten mukaan edelleen estynyt. Muualta saadun esimerkin mukaan kokeiltiin hallituksen kokouksessa alkuvuodesta etäkokousta Zoom-palvelun avulla. Pienen harjoittelun jälkeen rohkaistuimme käyttämään uutta työkalua myös koko jäsenistölle tarkoitettuihin etätilaisuuksiin.

Ensimmäisessä etätilaisuudessa 20.4.2021 piti Martti Attila esityksen otsikolla ’GENI tutuksi! Mitä sukututkija hyötyy GENIn käytöstä?’. Tilaisuuteen osallistui n. 40 yhdistyksen jäsentä. Toisena etätilaisuutena oli vuosikokouksemme 18.5.2021, jolloin Juha Vuorela piti esityksen otsikolla ’Kriittinen sukututkimus’.

Yhteistyö sisaryhdistysten kanssa

Lahden ja Vantaan sukututkijoiden aloitteesta on kevään kuluessa pidetty Zoom-yhteydellä kolme sukututkimusyhdistysten yhteistyöpalaveria, joissa yhdistystämme ovat edustaneet Mikko Laihonen ja Martti Attila. Palavereihin on osallistunut yksi tai kaksi edustajaa noin 14 yhdistyksestä Etelä- ja Keski-Suomesta.

Palavereissa on kukin yhdistys aluksi esitellyt omaa toimintaansa ja sitä, miten koronapandemia on yhdistysten toimintaan vaikuttanut. Etenkin on jaettu kokemuksia siitä, miten kukin yhdistys on ottanut etätilaisuuksia toimintaansa mukaan.

Jälkimmäisissä palavereissa on keskitytty siihen, minkälaisia tilaisuuksia kukin yhdistys voi ja haluaa tarjota jaettavaksi etänä muille aiheesta kiinnostuneille yhdistyksille. Osa jo sovituista esityksistä sisältyy tänä syksynä kauttamme välitettävien etätilaisuuksien luetteloon (ks. s. 26). Jäsensivuillemme päivitetään tuoreimmat tiedot jaettavista etätilaisuuksista sekä linkit tilaisuuksiin osallistumiseen.

Syksyn tapahtumat

Syksylle suunniteltu ohjelmamme ilmenee viereiseltä sivulta. Mikäli koronapandemian neljäs aalto rajoittaa vielä kokoontumisia, ilmoitetaan mahdollisista peruutuksista tai muutoksista kotisivuillamme ja FB-sivuillamme ja tarvittaessa sähköpostitse. Seuratkaa siis viestejämme näillä kanavilla!

Kotisivuillamme on uusi ilme

Huhtikuussa julkistettiin uusi ulkoasu kotisivuillemme, mistä on saatu paljon positiivista palautetta. Tällä uudistuksella voi myös olla osuutta siihen, että olemme saaneet kevään aikana runsaasti uusia jäseniä.

Tavoitteemme on digitaalisen viestinnän avulla kyetä palvelemaan aiempaa paremmin jäsenkuntaamme. Ajantasaiset tiedot toiminnastamme löytyvät myös tätä kautta.

Jäsenasiat

Jäsenmäärämme on tällä hetkellä 387, ja se on lisääntynyt tammikuun jälkeen 26 jäsenellä. Hallitus toivottaa uudet ja entisetkin jäsenet tervetulleiksi!

Aktiivisia jäseniä toimimaan!

Seminaarissamme 3.8. pohdimme eri tapoja saada jäsenkuntaamme osallistumaan toimintaamme. Etätilaisuudet tarjoavat jo kauempanakin asuville tietoa. Lähetämme pian jäsenille sähköpostikyselyn, jolla keräämme jäsenten toiveita toimintamme kehittämiseksi.

Martti Attila
×