Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Hallituksen palsta

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 1/2023 Kirjoittaja Hallitus
Kuva 1. Hallituksen kokous Rikalan Krouvissa 7.12.2022.
Kuva 1. Hallituksen kokous Rikalan Krouvissa 7.12.2022. Läsnä olivat vasemmalta lukien Mikko Laihonen, Martti Attila, Risto Sinervo, Vesa Hänninen, Harri Lintula, Tapio Saarimäki, Eero Kallio, Arto Lahtinen, Marjatta Ticklén ja Anni Ala-Rakkola-Kara. Kuvan otti Kaija Salminen.

Hallitus on kokoontunut syyskaudella viisi kertaa. Kokouksissa käsiteltiin syyskokousasioita, toimihenkilöiden vastuualueita ja varahenkilöiden perehdytystarvetta, arkistojen järjestämistä, verkkosivuja, etäluentoja, jäsenkyselyä, kevätretkeä, tiedottamista sähköpostitse sekä tulevan kevään ohjelmia. Yhdistykselle hankittiin uusi tietokone lähinnä kirjastonhoitajan käyttöön. Hallituksen joulukuun kokous pidettiin Rikalan Krouvissa (kuva 1).

Hallitus ja toimihenkilöt 2023

Syyskokouksessa 17.11.2022 valittiin vuodelle 2023 yhdistyksen puheenjohtajaksi Tapio Saarimäki ja varapuheenjohtajaksi Arto Lahtinen. Erovuoroiset hallituksen jäsenet Martti Attila, Vesa Hänninen ja Harri Lintula valittiin uudelleen (v. 2023-2024). Hallituksesta eroa pyytäneen Anni Ala-Rakkola-Karan tilalle jäljellä olevalle kaudelle (v. 2023) valittiin Anne Juntti. Puheenjohtajaksi valitun Tapio Saarimäen tilalle jäljellä olevaksi kaudeksi (v. 2023) valittiin Eero Kallio. Hallituksessa toiselle vuodelle (2023) jatkaa Marjatta Ticklén.

Kuva 2. Hallituksen järjestäytymiskokous 10.1.2023.
Kuva 2. Hallituksen järjestäytymiskokous 10.1.2023. Ylhäällä vasemmalta Vesa Hänninen, Eero Kallio, Harri Lintula, Martti Attila, Mikko Laihonen, Anne Juntti ja alhaalla Anni Ala-Rakkola-Kara, kukítettu edellinen puheenjohtaja Arto Lahtinen, Tapio Saarimäki ja Marjatta Ticklén. Kuvan otti Kaija Salminen.
Kuva 3. Kuusi vuotta puheenjohtajana toimineelle Arto Lahtiselle esitti kiitokset uusi puheenjohtaja Tapio Saarimäki. Kuvan otti Eero Kallio 10.1.2023.
Kuva 3. Kuusi vuotta puheenjohtajana toimineelle Arto Lahtiselle esitti kiitokset uusi puheenjohtaja Tapio Saarimäki. Kuvan otti Eero Kallio 10.1.2023.

Hallituksen ja toimihenkilöiden järjestäytymiskokouksessa 10.1.2023 (kuva 2) uusi puheenjohtaja Tapio Saarimäki ojensi kiitosten kera kukkia väistyvälle puheenjohtajalle Arto Lahtiselle. Kokouksessa todettiin, että tehtävissään jatkavat sihteerinä Marjatta Ticklén, taloudenhoitajana Risto Sinervo, jäsensihteerinä Anni Ala-Rakkola-Kara, kirjastovastaavana Kaija Salminen, retkivastaavana Vesa Hänninen, webmasterina Mikko Laihonen ja arkistovastaavana aloittaa Marjatta Ticklén. Suvustajan päätoimittajana jatkaa Martti Attila ja toimituskunnassa Harri Lintula ja Kaija Salminen. Geneettisen sukututkimuksen kysymyksiin vastaa Eero Kallio ja web assistantin tehtävässä jatkaa Tapio Saarimäki.

Syksyn tapahtumat

Syksyn ensimmäiseen kerhoiltaan oli kutsuttu kaikki uudet jäsenet. Heitä oli paikalla kahdeksan ja kaksi oli mukana etäyhteydellä. Yhdistyksen toimintojen esittelyn lisäksi uudet jäsenet osallistuivat vilkkaasti keskusteluun.

Kuva 4. Syyskokous 17.11.2022 esitelmineen pidettiin poikkeuksellisesti Palvelukeskus Ilolansalossa. Kuvan otti Kaija Salminen ennen kokousta kahvitarjoilun aikana. Kokousesitelmästä on tallenne jäsensivuilla.
Kuva 4. Syyskokous 17.11.2022 esitelmineen pidettiin poikkeuksellisesti Palvelukeskus Ilolansalossa. Kuvan otti Kaija Salminen ennen kokousta kahvitarjoilun aikana. Kokousesitelmästä on tallenne jäsensivuilla.

Syksyn kuukausitapaamisissa on jouduttu osin poikkeusjärjestelyihin,koska kirjaston Laurinsalissa ei ole ollut riittävän suurta valkokangasta käytettävissä, jotta esitykset olisivat näkyneet eturiviä kauemmaksi. Syyskuun kokous järjestettiin Salon kaupungintalolla ja marraskuun kokous Palvelukeskus Ilolansalossa (kuva 3).

Joulukuun 1. päivän kerhotapaamiseen saatiin jäseniltä seitsemän ongelmaa, joihin pyrittiin antamaan vastauksia. Osa kysyjistä oli paikalla ja osa oli mukana etäyhteydellä. Tallenne tilaisuudesta on jäsensivuilla.

Jäsenmaksut 2023

Syyskokous päätti korottaa jäsenmaksuja vuodelle 2023 siten, että 25 €:lla saa painetun Suvustajan kotiin postitettuna ja digilehti maksaa 17 €. Maksujen korotuksen syynä ovat jatkuvasti kasvaneet postituskulut ja etäluennoista syntyvät kustannukset.

Etätilaisuudet

Syksyllä 2022 tarjoutui jäsenistöllemme mahdollisuus osallistua 27 etätilaisuuteen – pääasiassa Juha Vuorelan (15 kertaa) ja Veli Pekka Toropaisen (4 kertaa) luentojen ansiosta. Muita luentoja tarjosivat useat sisaryhdistyksemme etänä kuunneltaviksi.

Muut asiat

Risto Sinervo ja Martti Attila ovat jatkaneet sukunimien kirjaamista Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) jäsensivujen sisällysluetteloihin. Tiedot on vuosien ajan lähetetty Excel-tiedostoina SSHY:lle tallennettaviksi. Syksyllä ilmoitettiin, ettei tallentamiseen enää ole resursseja. Sen sijaan käyttäjien on tallennettava sukunimet Muokkaa-toiminnolla kuva kerrallaan.

Muokkaa-toiminto on kömpelö tuhansien nimien kirjaamiseen, ja haluaisimme edelleen jatkaa sukunimien kirjaamista Excel-tiedostojen avulla. Tästä syystä yhdistys lähetti tueksemme asiasta kirjelmän SSHY:n hallitukselle. SSHY:n vastauksesta paljastui lähinnä se, ettei sisällysluetteloita ole tarkoitettu sukunimien kirjaamiseen.

Risto ja Martti osallistuivat SSHY:n syyskokoukseen. Asiaa käsiteltiin siellä toista tuntia. Lopulta ilmeni, että vapaalle tekstille (kuten sukunimille) on tilaa vain 256 merkkiä. Siksi SSHY suunnittelee uutta sukunimihakemistoa, jonka tekoon käytetään automaattista tekstin tunnistusta. Kehitteillä oleva työkalu saattaa olla valmis vasta 10 vuoden päästä.

Saimme kuitenkin luvan viimeistellä Salon ja Kemiönsaaren seurakuntien vielä keskeneräiset hakemistot Excel-tiedostojen avulla. Salon seudun seurakunnista saadaan siten kattavat hakemistot, mutta muista seurakunnista vastaava työ on jo keskeytynyt. Hakemistoista saadaan täysi hyöty vasta silloin, kun ne kattavat myös sukunimet koko kyseisen seurakunnan aineistosta!

Jäsenasiat

Jäsenmäärämme on lisääntynyt syyskauden aikana 13 jäsenellä. Vuoden lopussa jäsenmäärä oli 419. Hallitus toivottaa uudet ja entisetkin jäsenet tervetulleiksi!

Hallitus
×