Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Hallituksen palsta

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 2/2023 Kirjoittaja Martti Attila

Hallitus on kokoontunut kevätkaudella ja kesällä kuusi kertaa. Kokouksissa käsiteltiin vuosikokousasioita, etäluentoja, kevätretkeä, torpparipäivää, Laurinsalin AV-laitteiden ongelmia, vierailua Kuusjoki-seurassa, arkistointia, alkuperäiskuvauksia Somerolla sekä tulevan syksyn ohjelmia. Kesäkokous pidettiin 7.6.2023 Angelniemen Ankkurikellarissa kesäkahvila Lossirannassa.

Kuva 1. Kuukausitapaamisia on pidetty Salon lukion pienessä auditoriossa. Kuvassa pystytellään esitys- ja tallennuslaitteistoa 16.3.2023 pidettyyn Heikberg-esitykseen. Kuva: Eero Kallio.

Kevään tapahtumat

Kuukausitapaamiset on pidetty poikkeusjärjestelyin, koska AV-laitteet Laurinsalissa eivät ole vieläkään kunnossa. Helmikuussa etäluentoa kuunneltiin kaupungintalon tiloissa, ja kaksi seuraavaa tapaamista siirrettiin Salon lukion pieneen auditorioon (kuvat 1 ja 2). Huhtikuun luennon etäyhteys ja tallenteen teko ei teknisten vaikeuksien vuoksi valitettavasti onnistunut.

Kerhotapaamiset pidettiin edelleen kirjaston sukututkimustilassa paitsi maaliskuun jälkimmäinen tapaaminen, jolloin kävimme tutustumassa Kuusjoki-Seuran toimintaan (kuva 3). Huhtikuun molemmat kerhotapaamiset välitettiin etäyhteydellä – ensimmäisessä käsiteltiin kirkonkirjojen ongelmia ja jälkimmäisessä keskityttiin valokuvien skannaamiseen.

Kuva 2. Kuvassa Heikki Rantatupa pitämässä 19.4.2023 esitystä Salon seudun kartoista Salon lukion pienessä auditoriossa. Kuva: Eero Kallio.
Kuva 3. Kuusjoki-seuran Martti Tulonen esittelee Harri Lintulan kanssa seuran arkiston ”aarretta”, alkuperäistä ensimmäisen Ruisrock-festivaalin julistetta vuodelta 1970. Kuva Eero Kallio.

Kevätkauden päätöksenä oli kevätretki 20.5.2023 Kemiönsaareen. Retkelle osallistui 39 henkilöä. Retkestä on raportti sivulla 8.

Muutaman vuoden tauon jälkeen tehtiin jälleen kesäretki 1.7.2023 Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päiville. Osallistujia löytyi lopulta vain viisi, ja matka tehtiin kimppakyydein. Tapahtuman tarjonta oli erittäin runsas. Kukin mukana ollut teki mielenkiintoisia löytöjä.

Etätilaisuudet

Kahden kerhotapaamisen lisäksi jäsenille tarjottiin etäyhteydellä myös yhden kuukausitapaamisen luento, josta on tallenne jäsensivuillamme. Sen lisäksi on jälkikäteen katsottavissa kaikki seisemän torpparipäivän luentoa – kiitos Mikko Laihosen onnistuneiden tallenteiden ja editoinnin.

Keväällä 2023 tarjoutui jäsenistöllemme 28 eri tilausuutta seurata muita etäluentoja – pääasiassa Juha Vuorelan (15 kertaa) ja Veli Pekka Toropaisen (4 kertaa) luentojen ansiosta. Muita luentoja tarjosivat useat sisaryhdistyksemme etänä kuunneltaviksi.

Kuva 4. Salon lukiossa pidetyssä työpajassa kerroimme 16.3.2023 sukututkimuksesta. Tekniikan toimimiseen koulun verkossa tarvittiin kolme tukihenkilöä. Kuva: Eero Kallio.

Torpparipäivä 11.4.2023

Kansallisena Sukututkimuksen päivänä oma yhdistyksemme järjesti yleisötilaisuuden Hilkansalissa teemalla ”Torpparit sukututkimuksen kohteina”. Raportti tilaisuudesta on sivulla 5.

Muut asiat

Risto Sinervo ja Martti Attila ovat jatkaneet sukunimien kirjaamista Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) jäsensivuilla oleviin rippi- ja muuttokirjojen sisällysluetteloihin. Tämä työ saadaan päätökseen syksyn aikana Salon seudun ja Kemiönsaaren osalta. Seuraavaksi tehtäväksi otetaan Someron ja Somerniemen rippikirjojen uudet AP-kuvat.

Kuva 5. Hallituksen kokouksessa 10.1.2023 uusi puheenjohtaja Tapio Saarimäki kiitti kukkatervehdyksin kuusi vuotta edellisenä puheenjohtajana toiminutta Arto Lahtista. Kuva: Eero Kallio.
Kuva 6. Hallituksen kokous pidettiin 7.6.2023 Angelniemen Lossirannan Ankkurikellarissa. Kuva: Kaija Salminen.

Someron seurakunnassa on tehty kirkonkirjojen AP-kuvauksia SSHY:lle elokuussa 2023. Noin 12 500 uutta kuvaa saadaan syyskuun kuluessa lähetettyä SSHY:n palvelimelle, jossa ne aikanaan ilmestyvät jäsensivuille sukututkijoiden käyttöön. Asiasta on kerrottu tarkemmin puheenjohtajan palstalla sivulla 3.

Alkaneen syksyn tapahtumat

Syksyn ohjelma löytyy sivulta 2. Se jatkuu muilta osin perinteisenä paitsi että kuukausitapaamiset jatkuvat toistaiseksi Salon lukiolla, ellei sähköpostilla toisin ilmoiteta. Osasta luentoja pyritään tekemään videotallenteet.

Kerhotapaamiset jatkuvat entiseen tapaan kirjaston tiloissa. Ensimmäiseen tapaamiseen oli kutsuttu viime syksyn ja kevään aikana liittyneet 24 uutta jäsentämme. Paikalla toimihenkilöidemme lisäksi oli heistä viisi ja etäyhteydellä kolme. Tilaisuudessa virisi virkas keskustelu, joka jouduttiin päättämään kirjaston sulkemisen vuoksi. Videotallenne on tulossa jäsensivuille.

Kirkonkirjojen iltaan 30.11.2023 pyydetään jälleen ennakkoon kysymyksiä. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä. Katso tarkemmin s. 25.

Jäsenasiat

Kevätkaudella on edellisen raportin jälkeen saatu 21 uutta jäsentä. Suvustajaa kirjoitettaessa jäseniä on 419. Luku on sama kuin puoli vuotta aiemmin, koska osa jäsenistä on kuollut, eronnut tai erotettu maksamattoman jäsenmaksun vuoksi. Poistuma on luonnollinen seuraus siitä, että jäsenistömme koostuu suurelta osin eläkeikäisistä.

Hallitus toivottaa kaikki jäsenemme tervetulleiksi mukaan toimintaamme!

Martti Attila
×