Tiedote

FT Vesa Hännisen 27.2.2024 pitämä esitelmä aiheesta Talvi– ja jatkosodan henkilöhistorialliset lähteet on katseltavissa Videotallenteet -sivultamme; vain jäsenille.

Yhdistyksemme on ostanut katseluoikeudet Juha Vuorelan julkaisemaan laajaan esitelmäkokoelmaansa. Kokoelma sisältää yhteensä yli 60 esitelmää kolmen vuoden ajalta. Jos siis sinulta on jokin esitelmä jäänyt aiemmin näkemättä, voit nyt korjata tilanteen. Videot tarjotaan vain sisäänkirjautuneille jäsenillemme ja löydät kokoelman sisällysluettelon ja linkin kokoelmaan Videotallenteet-sivultamme tästä linkistä. Vain jäsenille siis, eli muista kirjautua sisään sivuillemme.

Hallituksen palsta

Artikkeli on julkaistu myös Suvustaja:ssa 1/2024 Kirjoittaja Martti Attila

Hallitus on kokoontunut syyskaudella neljä kertaa. Kokouksissa käsiteltiin syyskokousasioita, etäluentoja, kevätretkeä, alkuperäiskuvauksia Somerolla ja Lohjalla sekä tulevan kevään ohjelmia. Joulukuun kokous pidettiin 7.12.2023 Wiurilan Sigrid-kabinetissa jouluisen aterian päätteeksi.

Hallitus ja toimihenkilöt 2024

Syyskokouksessa 16.11.2023 valittiin vuodelle 2024 yhdistyksen puheenjohtajana jatkamaan Tapio Saarimäki ja varapuheenjohtajana Arto Lahtinen. Hallituksen jäseninä toiselle vuodelle jatkavat Martti Attila, Vesa Hänninen ja Harri Lintula. Hallituksesta erovuorossa olivat Anne Juntti, Eero Kallio ja Marjatta Ticklén. Anne Juntin tilalle valittiin Marjut Eriksson toimikausiksi 2024–2025 ja saman ajan hallituksen jäseninä jatkavat Eero Kallio ja Marjatta Ticklén.

Hallituksen ja toimihenkilöiden järjestäytymiskokouksessa 9.1.2024 (kuva 1) todettiin tehtävissään jatkavan sihteeri Marjatta Ticklén, taloudenhoitaja Risto Sinervo, jäsensihteeri Anni Ala-Rakkola-Kara, kirjastovastaava Kaija Salminen, retkivastaava Vesa Hänninen, webmasteri Mikko Laihonen ja arkistovastaava Marjatta Ticklén. Suvustajan päätoimittajana jatkaa Martti Attila ja toimituskunnassa Harri Lintula ja Kaija Salminen. Geneettisen sukututkimuksen kysymyksiin vastaa Eero Kallio.

Kuva 1. Hallituksen jäsenet ja toimihenkilöt hallituksen järjestäytymiskokouksessa 9.1.2024. Vasemmalta oikealle Vesa Hänninen, Marjut Eriksson, Eero Kallio, Anni Ala-Rakkola-Kara, Arto Lahtinen, Marjatta Ticklén, Tapio Saarimäki, Mikko Laihonen, Harri Lintula, Risto Sinervo ja Martti Attila. Kuvan otti Kaija Salminen.

Syyskauden tapahtumat

Elokuun 8. päivänä pidetyillä Laurin Markkinoilla esittelivät yhdistyksemme toimintaa Marjatta Ticklen, Eero Kallio, Tapio Saarimäki ja Kaija Salminen. Marjatta oli laatinut tilaisuutta varten esitteen, joka sopii myöhemminkin jaettavaksi.

Lokakuun kuukausikokoukseen toivottiin jäsenistöltä kysymyksiä käsiteltäviksi – niitä ei kuitenkaan ilmaantunut. Hallitus päätti koota tähän etäyhteydellä tarjottuun tilaisuuteen viisi lyhyttä tietoiskua: muuttokirjoista (Risto Sinervo), hautatietokannoista (Martti Attila), yhdistyksen kirjastosta (Kaija Salminen), geneettisestä sukututkimuksesta (Eero Kallio) ja ”sukulainen hukassa” (Arto Lahtinen).

Kerhotapaamiset pidettiin edelleen kirjaston sukututkimustilassa. Marraskuun lopun kerhotapaamisessa käsiteltiin jälleen kirkonkirjojen ongelmia, ja tilaisuus välitettiin etänä.

Etätilaisuudet

Kahden kuukausitapaamisen ja yhden kerhotapaamisen lisäksi yhdistyksen jäsenillä oli mahdollisuus seurata 30 eri etäluentoa – pääasiassa Juha Vuorelan (15 kertaa) ja Veli Pekka Toropaisen (5 kertaa) ansiosta. Muita luentoja tarjosivat useat sisaryhdistyksemme etänä kuunneltaviksi. Useimmista etäluennoista on tehty videotallenne, joka on ollut katsottavissa erikseen sovitun ajan jälkeenpäin.

Muut asiat

Sukunimien kirjaaminen Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) kirkonkirjojen kansioiden sisällysluetteloihin on nyt tauolla, koska SSHY on uudistamassa sukunimien kirjaamista kansioiden hakemistoihin. Siksi uusimpien AP-kuvien (Someron ja Lohjan seudut) sisällysluettelot tulevat ilmestyttyään poikkeamaan siitä, mihin Salon seudulla on jo totuttu.

Lohjan seudun (Lohja, Karjalohja, Sammatti, Nummi ja Pusula) kirkonkirjojen AP-kuvauksia SSHY:lle on tehnyt pieni työryhmä marraskuusta 2023 lähtien. Yli 45 000 kuvan kuvaamisurakka on loppusuoralla. Kuvat ilmestyvät SSHY:n jäsensivuille aikanaan kun kuvien jälkikäsittely saadaan valmiiksi.

Alkaneen kevään tapahtumat

Jatkosodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Sen vuoksi tämän kevään ohjelma ja kevätretki on suunnattu kuvaamaan sota-aikaa eri tavoin. Tämän ilmestyessä on jo ehditty kuulla esitys pikkulotista ja sotilaspojista. Tarkempi kevään ohjelma on sivulla 4.

Kuukausitapaamiset jatkuvat edelleen Salon lukiolla, ellei sähköpostilla toisin ilmoiteta. Kahdesta luennosta pyritään tekemään videotallenteet.

Kerhotapaamiset jatkuvat entiseen tapaan kirjaston tiloissa. Kirkonkirjojen iltaan 11.4.2023 pyydämme jälleen ennakkoon kysymyksiä. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä. Katso tarkemmin s. 19.

Jäsenmaksut

Vuoden 2024 jäsenmaksut ovat ennallaan: 25 eurolla saa Suvustajan kotiin ja 17 eurolla tyytyy lukemaan digitaalista Suvustajaa jäsensivuiltamme. Jäsenmaksulomakkeet postitetaan sähköpostilla niille, joiden osoite on rekisterissämme. Lasku tulee erillisenä kirjeenä niille, joiden toimivaa sähköpostiosoitetta ei ole tiedossamme.

Suvustajan postitus muuttuu

Suvustajan kotiin lähettämisessä luovumme perinteisestä Postin palvelusta postimerkkeineen. Tämä toteutetaan painotalon tarjoamalla postituspalvelulla. Tällä pyrimme kustannusten säästöön. Jos tämä kokeilu onnistuu, niin tulemme käyttämään samaa tapaa jatkossakin.

Jäsenasiat

Syyskaudella on edellisen raportin jälkeen saatu 21 uutta jäsentä. Suvustajaa kirjoitettaessa jäseniä on 430. Samana aikana eri syistä poistunut 10 jäsentä. Hallitus toivottaa kaikki jäsenemme tervetulleiksi mukaan toimintaamme!

Martti Attila
×